Netzero_Header_Image_HU
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

A nettó zéró nem nulla kibocsátást jelent. Mi a valódi jelentése?

A kormányoktól a vállalatokig a Net Zero mára mindennapi életünk részévé vált. De mit jelent konkrétan ennek elérése?
 

Az Európai Unió 2050-ig szóló Net Zero célkitűzésétől kezdve a vállalatok által kitűzött belső célokig ezek a szavak mára mindennapi életünk részévé váltak. Valójában néhány éve már elengedhetetlen, hogy minden fenntarthatósági stratégiában szerepeljen egy olyan cél, amelyen belül a Net Zero elérésére irányuló célkitűzés. De mit is jelent ez valójában?

A nettó zéró a kibocsátások nullára csökkentését jelenti, figyelembe véve a teljes értékláncot, a termelőtől a fogyasztóig. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem bocsátunk ki többé semmilyen kibocsátást, hanem azt, hogy csökkentjük a kibocsátást, és egyensúlyt teremtünk a kibocsátott és a légkörből az ellentételezési tervek révén eltávolított mennyiség között. Valójában, bár a vállalatok célja továbbra is az kell, hogy maradjon, hogy a kibocsátásokat a lehető legnagyobb mértékben megszüntessék, amíg azok nullára nem csökkennek, ezt a célt nem mindig lehet rövid távon vagy egyáltalán nem lehet elérni. Különösen vannak olyan „nehezen csökkenthető” ágazatok, amelyek olyan kibocsátások előállításáért felelősek, amelyek rövid távon nem csökkenthetők, mind gazdasági, mind infrastrukturális okokból.

A Net Zero eléréséhez tehát tisztában kell lenni a keletkező kibocsátásokkal, hogy azonosítani lehessen azokat a vállalati tevékenységeket vagy termelési folyamatokat, amelyeknél lehetőség van beavatkozásra a keletkező kibocsátások mennyiségének csökkentése és a nem csökkenthető vagy megszüntethető maradványok kompenzálása érdekében.

Mi a különbség a karbonsemlegesség és a dekarbonizáció között?

A nettó zérót gyakran összekeverik és felcserélhetően használják a szén-dioxid-semlegességgel, de ez két különböző fogalom, és két különböző tevékenységet jelöl. Valójában a nettó zéró a kibocsátás csökkentésére és ellentételezésére utal, figyelembe véve a teljes értékláncot a termelőtől a fogyasztóig; a karbonsemlegesség ezzel szemben a szén-dioxid-kibocsátás2 ellentételezésére utal, anélkül, hogy szükségszerűen a termelt mennyiség csökkentését biztosítaná, és egy meghatározott időintervallumra (például egy évre) vonatkozik. A fő különbség a nettó zéró és a karbonsemlegesség között azonban az, hogy az előbbit tudományos mércével mérik, és hozzájárul a 2015-ös párizsi éghajlat-változási konferencián kitűzött célok eléréséhez, mindenekelőtt a hőmérséklet-emelkedés 1,5°C-ra történő korlátozásához az évszázad végéig, míg az utóbbi egyszerűen a termelt és az ellentételezett kibocsátás közötti egyensúly elérésére utal.

A szén-dioxid-mentesítés ezzel szemben csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének folyamatára utal, egészen a kibocsátás nullára csökkentéséig.

Hogyan érhetjük el a Net Zero-t

A Net Zero elérése érdekében minden vállalatnak először is tudatosítania kell fogyasztását, hogy megértse a lehetséges javítási területeket. Ennek érdekében a Panoramic Power, a Centrica Business Solutions energiaadat-felügyeleti és -elemzési megoldása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az információkat részletesen összegyűjtsék, és valós időben és intuitív módon megjelenítsék a felhőalapú szoftverplatformon.

Ha már azonosítottuk a javításra szoruló területeket, a következő lépés az, hogy olyan energetikai megoldásokkal szereljük fel magunkat, amelyekkel a lehető legnagyobb mértékben csökkenthetjük, vagy ideális esetben meg is szüntethetjük a CO2-kibocsátást
A Centrica Business Solutions különböző energetikai megoldásokkal, többek között kapcsolt energiatermeléssel és napelemes fotovoltaikával tudja támogatni a vállalatokat a Net Zero felé vezető úton:

  • A kapcsolt energiatermeléssel 85% körüli hatásfoknövekedés érhető el, mivel ez a megoldás lehetővé teszi az energiatermelés során keletkező hő felhasználását, amely a „hagyományos” energiatermelési folyamat során elvetésre kerül. Ha egy vállalatot kapcsolt energiatermelő erőművel szerelnek fel, akkor a lehető legtöbb tüzelőanyagot használhatja fel az energiatermeléshez, így a lehető legnagyobb mértékben csökkentve a hulladékot és a kibocsátást.
  • A fotovoltaikus napenergia viszont lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy energiaszükségletük egy részét úgy fedezzék, hogy közben jelentősen csökkentik kibocsátásukat. A fotovoltaikus rendszerrel való felszereléssel a vállalatok csökkentik a hálózattól való függőségüket, akár 30 százalékkal csökkentve az energiaárakat és a kibocsátásukat. A helyszíni fotovoltaikus rendszer azt is lehetővé teszi számukra, hogy pénzzé tegyék a tetőkön vagy telkeken lévő kihasználatlan területeket, így növelve a már rendelkezésre álló eszközök értékét.

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.