Solar_Header_HU
  1. Kezdőlap
  2. > Knowledge Centre
  3. > Blog Posts
Blogs

Ezért választja egyre több vállalat a fotovoltaikát a profit növelése érdekében

2024-ben először fordult elő, hogy a megújuló forrásokból származó villamosenergia-termelés meghaladta a gázból származó villamosenergia-termelését. A napenergia fő előnyei

Minden vállalatnak vannak olyan célkitűzései, amelyek a költségellenőrzéssel, a fenntarthatósági célok elérésével és az energia folyamatos és stabil rendelkezésre állásával kapcsolatosak, amelyek lehetővé teszik az üzletmenet megfelelő működését. De hogyan lehet összeegyeztetni az üzleti igényeket az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel?

A napelemes fotovoltaika minden bizonnyal az egyik legkényelmesebb és legmegbízhatóbb technológia, amellyel a vállalatok ma tiszta és hatékony energiát állíthatnak elő a helyszínen. De melyek ennek a 100%-ban megújuló energiaforrásnak a fő előnyei?

A befektetés megtérülésének biztosítása

Azoknak a vállalatoknak, amelyek termelési folyamataik működtetése a villamosenergia-hálózatra támaszkodik, nagyon nehéz pontosan megjósolniuk az energiaköltségeket, mivel az árak erősen kiszámíthatatlanok. Ez a bizonytalanság nemcsak a rövid távú nyereségre gyakorol nyomást, hanem a hosszú távú stratégia megvalósítását is megnehezíti.

A napenergia ezzel szemben támogatja a vállalkozásokat a költségek csökkentésében és a hatékony energiastratégia megvalósításában.

A fotovoltaikus napelemek működéséhez tulajdonképpen elegendő a napfény, amely megújuló és ingyenes: az így elérhető azonnali megtakarítások rövid távon segítik a vállalatokat, ugyanakkor idővel megsokszorozódhatnak, stabilizálva a gazdasági igényeket az energiaszükségletekkel együtt, és lehetővé téve, hogy kevésbé függjenek a villamosenergia-piac instabilitásától.

A keletkező megtakarítások így olyan forrásokat szabadíthatnak fel, amelyeket más fenntartható energiamegoldásokba vagy a vállalkozás más stratégiai területeire lehet újra befektetni.

A helyszíni energiatermelés csökkenti a villamosenergia-hálózattól való függőséget is, amelyet nagy áringadozás jellemez, és segít a vállalatoknak az energiaköltségek pontos előrejelzésében.

Mivel a PV-rendszer élettartama alatt a költségek állandóak, a vállalatok pontosabban meg tudják jósolni a kiadásokat, és így hosszú távon hatékonyan tudják kezelni költségvetésüket. Mindez segíthet az energiaárak ingadozásának és a piac kiszámíthatatlanságának kezelésében az elkövetkező években.

Kihasználatlan területek vagy földterületek fejlesztése 

A napenergia előnyei a panelek telepítési helyével is összefüggnek. Lehetőség van ugyanis napelemes rendszert telepíteni nagy tetőfelületekre, földre, autóbeállókra, sőt, bizonyos esetekben még vízre is.

Egy vállalatnak például kevés földterület állhat rendelkezésére, de az egyik épületének tetején nagy mennyiségű kihasználatlan terület áll rendelkezésre. Lehetőség van tehát napelemek telepítésére, hogy ezt a területet a lehető legjobban kihasználja, és az üzleti tevékenység energiaforrásává alakítsa. Ugyanez vonatkozhat a nagy, kihasználatlan telkekre is, ha nincs elég szabad tetőfelület.

A napenergia akkor is hatékony, ha úgy gondolja, hogy a terület nem kap elég fényt: a fotovoltaikus rendszerek hatékonyan működnek, függetlenül attól, hogy a panelek hol vannak felszerelve, és a közhiedelemmel ellentétben hidegebb hőmérsékleten még jobban működnek. 

A Centrica Business Solutions napenergia-szakértőkből álló csapata támogatja a vállalatokat abban, hogy megtalálják a legmegfelelőbb helyet az energiaforrássá alakításhoz, maximalizálva annak hozamát. 

Befektetés a fenntartható jövőbe 

Sok vállalat számára a szén-dioxid-mentesítés kulcsfontosságú, de gyakran nem tudják, hogyan érjék el. A Centrica Business Solutions nemrégiben végzett kutatása szerint a megkérdezett vállalatok 40 százaléka azt mondta, hogy nem tudja, milyen technológiákba fektessen be, ami akadályozza a CO2-kibocsátás csökkentését.

A napenergia az egyik legnagyobb energetikai megoldás a vállalati fenntarthatóság javítására. A fotovoltaikus napelemekből származó 100 százalékban megújuló energia előállításával a vállalatok csökkenthetik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, és ezáltal a CO2-kibocsátásukat.  

A villamosenergia-hálózattól való függőség csökkentésével csökkentheti a Scope 2 kibocsátását, amely a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása, javíthatja fenntarthatósági teljesítményét, és felgyorsíthatja a Net Zero felé vezető utat.

Lépjen kapcsolatba szakértőinkkel, hogy megtudja, melyik dekarbonizációs út a megfelelő az Ön vállalata számára. 

A vállalati társadalmi felelősségvállalás javítása

A fenntartható üzleti vezetők 69%-a a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére való képességük alapján választ partnert. De nem csak a vállalatok igénylik a fenntarthatóbb beszállítókat: a fogyasztók is a zöld márkákat és termékeket választják, illetve azokat, amelyeknek erős környezetvédelmi referenciái vannak. A fenntartható stratégiákat alkalmazó vállalatok vonzóbbak mind a vásárlók, mind a munkavállalók és a toborozandó új tehetségek számára.

A Scope 2 kibocsátás csökkentése tehát nem az egyetlen előnye a napenergiának: ha egy vállalat javítja fenntarthatóságát, abból az ügyfelek is profitálhatnak, mivel az együttműködés a CO2-kibocsátás csökkentéséhez vezethet az ellátási láncban is, így csökkentve a Scope 3 kibocsátást. Egyértelmű tehát, hogy a napenergia segíthet javítani az üzleti teljesítményt és az ügyfélkapcsolatokat azáltal, hogy konkrét lépéseket tesz az éghajlatváltozás ellen. 

Nulla befektetésű napenergia 

A vállalatok 48%-a számára nehézséget jelent a fenntartható energiamegoldásokba való beruházás. A költségvetések korlátozottak, a rezsiköltségek magasak, és a vállalatoknak nem feltétlenül van tőkéjük a beruházáshoz, mivel pénzügyi forrásaikat közvetlenül a termelési folyamatba kell fektetniük, különösen jelenleg.  

Ezek a korlátok azonban nem jelentenek akadályt, ha valaki úgy dönt, hogy a napenergiát egy PPA (Power Purchase Agreement) révén valósítja meg, amely lehetővé teszi, hogy tőkebefektetés nélkül élvezze a napelemes fotovoltaikus rendszer előnyeit.

A Centrica Business Solutions PPA-vásárlási megoldásai teljes mértékben finanszírozottak, így a folyamat egyszerű, egyszerű és rendkívül hatékony. A Centrica telepíti és üzemelteti a napelemes fotovoltaikus rendszert a vállalat telephelyén, és megtartja a tulajdonjogot. A vállalat a rendszer által termelt napenergiát alacsony áron, a hálózati árhoz képest kedvezményesen vásárolja meg a szerződés időtartama alatt.  

Ez a szerződéses modell, amelyet teljes egészében a Centrica finanszíroz, számos vállalat számára rendkívül költséghatékony megoldást jelent a szén-dioxid-semlegesség felé való elmozduláshoz, mivel nem igényel technológiai beruházást, és ami a legfontosabb, lehetővé teszi az energiaköltségek előzetes rögzítését, és korlátozza az áringadozásoknak való kitettséget, biztosítva a kiadások pontos előrejelzését és az ellátás biztonságát. 

Az energetikai örökség átalakítása 

A költségek azonnali csökkentésének és a Net Zero felé vezető út felgyorsításának konkrét lehetőségével most van itt az ideális idő a napenergiába való befektetésre.  

Egy fotovoltaikus rendszernek köszönhetően ugyanis egy vállalat: 

  • A villamosenergia-költségek csökkentése a hálózatból történő ellátás csökkentésével 
  • Az energiaköltségek stabilizálása és előrejelzése, az áringadozásoktól való függőség csökkentése.  
  • A telephelyen lévő kihasználatlan terület hasznosítása, hatékony megtakarítási forrássá alakítva azt.
  • Növeli a fenntarthatóságot 100%-ban megújuló energiaforrással  
  • A vállalati társadalmi felelősségvállalás javítása zöld beruházások révén 
  • Napenergiára való átállás kezdeti tőkebefektetés nélkül

Lépjen kapcsolatba szakértői csapatunkkal, hogy megtudja, hogyan támogathatjuk vállalatát napenergiával. 

Iratkozzon fel a Centrica Business Solutions szolgáltatásra

Iratkozzon fel havi hírleveleinkre:

  • Frissítések a nettó nulláról, a fenntarthatóságról, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról és a megújuló energiáról
  • Betekintés energetikai megoldásainkba és a tágabb energiapiacra
  • Legfrissebb híreink, webináriumaink, podcastjaink és eseményeink

Az adatok megadásával Ön beleegyezik abba, hogy a Centrica Business Solutions az Ön személyes adatait az Adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint kezelje. A Centrica Business Solutions hírlevelet és egyéb, általunk relevánsnak ítélt marketinganyagot küld Önnek rendszeresen. A tőlünk érkező kommunikációt Ön bármikor lemondhatja.